Bra saker att tänka på

När du ska boka och betala hotell är kreditkort guld värt. De erbjuder inte bara belöningar i form av flygmil, gratis övernattningar eller poäng att använda på nya resor, utan även egna försäkringar som betalkort och kontanter inte har.  Tänk dock på att kontokortets eventuella avboknings- och bagageförsäkring gäller bara resenärer som bor i samma hushåll som du. Blir kompisen sjuk och måste stanna hemma får hen inga pengar tillbaka.


De flesta hotell i dag kräver dessutom en ”deposit” för att skydda sig mot övertrasseringsavgifter och extra avgifter på hotellet. Dessa kan i vissa fall dröja veckor innan man får tillbaka. Så ett kreditkort även där är att föredra.


Ett vilseledande hotellnamn eller platsbeskrivning kan få dig att boka ett flygplatshotell när du tror att du får ett centralt beläget boende. Det är ganska vanligt att folk bokar snabbt bara efter att ha sett hotellnamnet, och inte kontrollerar var det ligger. Många hotell kan ha beskrivningar som ”ligger nära hjärtat av stan” och ändå ligga två timmar bort... Använd Google maps och titta hur långt det ligger från populära sevärdheter och restauranger till fots, med bil och kollektivtrafik. Var uppmärksam på att en del kedjehotell har flera hotell med samma namn i samma stad.Kolla noga så att priset inte ändras under bokningsprocessen – eller efter att bokningen är genomförd.

Lite sammanfattade och annat viktigt

När , vart, hur och varför kan vara ett bra tips innan man ger sig in i sökdjungeln. När man bokar hotell. så se över betygen och inläggen , titta även på privatpersoners bilder på boendet , på det sättet får man en mer rättvis uppfattning av boendet och man slipper komma fram till en semester och fylld med besvikelser.


Annat viktigt att tänka på är försäkringar. Reser du inom EU så ska du alltid ta med dig EU-kortet som går att beställa från försäkringskassan. Har du varit sjukskriven nyligen så är det bra att prata med din läkare så denna skriver en friskskrivning med ett ok att få resa. Att åka iväg och bli sjuk efter en sjukskrivning kan bli väldigt dyrt då försäkring sällan gäller då.

Samma sak gäller vid bokning av flyg. Många flygbolag erbjuder väldigt billiga biljetter men se över så det inte är en bokning med långa väntetider och mellanlandningar och vart det sker. Det kan finnas massa tillägg för att få med bagage då det inte alltid ingår i priset och du kan få betala extra för att få tilldelade säten mm. Sällan vinner man något på att betala för att gå före kön då det ofta slussas ihop efter vänthallen ändå. Se också över regler och kostnader gällande bagage och incheckning och ha alltid en utskrift på din biljett då inte alla länder kommit lika långt som Sverige i teknologin med b.la e-biljett osv. Ditt pass får inte ha mindre än sex månader kvar på giltighetstiden om du reser utanför EU.